SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak latają micro heli
Autor Wiadomość
cookieman 
Pilot

Wysłany: 2008-01-05, 15:07   jak latają micro heli

mam zamiar kupić jakiś mikro heli coś w tym stylu
http://www.allegro.pl/ite...ilizatorem.html
mam pytanko jak to lata czy sterowanie to proste góra dół i wolno do przodu czy da rade polatac po domu w kółko ?
bo w moim miejcu pracy mam dość sporą hale na której moge się pobawidz takimi właśnie zabawkami zamiast siedzieć bezczynnie jak niemam roboty

Murdock 
Pilot
HeliCam

Wysłany: 2008-01-05, 15:59   

Mikołaj mi przyniósł takie coś :wink:

Mój helikopterek ma tendencję do zataczania spokojnych, prawych kółek (średn. ok. 1m)
Pewnie dużo zależy od wyważenia i wytrymowania. Jeżeli obciążysz mu delikatnie nos - zaczyna latać bardziej do przodu.

W czasie lotu steruje się przede wszystkim utrzymaniem wysokości. Obrót prawo-lewo jest do wykonania, ale musiałem się trochę namęczyć i przyzwyczaić do niezbyt dokładnych reakcji.
Świetnie potrafi relaksować (zwłaszcza w pracy)... taka "przeszkadzajka".
Na hali będzie wyglądał jak kajak na oceanie :D

Poza tym łatwiej go zdeptać niż rozbić...

BarWa 
Major Pilot

Wysłany: 2008-01-10, 17:13   

Fajna zabawka. Kupiłem takie coś siostrzeńcowi na Mikołaja. Mały ma dopiero 5 lat, a "maszyny" jeszcze nie uśmiercił :)
Jedynie akumulatorek już powoli siada. Trzyma około 1 minuty :(

felyx 
Pilot

Wysłany: 2008-01-10, 18:01   

Takie coś jest idealne do latania po domu, hali, ale nic poza tym. Lekki podmuch wiatru znosi go. Taki helikopterek jest bardzo wytrzymały ponieważ jego kadłub zbudowany jest ze styropianu. W Anglii kupiłem takie 2 za 10 Funtów, i latałem nimi po domu, obijając się o ściany, lądując "awaryjnie" na podłodze, a one dalej chodzą jak nowe :D Dobre do domu, ale nic poza tym.

Kolego czy to będzie twój pierwszy helikopter?

miruuu 
Pilot

Wysłany: 2010-03-08, 22:42   

A ja latam małym badziewiem 3ch i jestem rad :)
lata w gore, w dol, lewo, prawo do przodu i tylu

niby chinszczyzna ze stoiska przez supermarketem a lata i nawet alkiem dokladnie.
potrafie wystartowac z lodowki i wyladowac na telewizorze, po 3 dniach nauki, wiec chyba da sie nawet taki badziewik opanowac :)

Ike 
Pilot

Wysłany: 2010-03-09, 22:14   

Do latania po domu goraco polecam Twister-ka.

Helik lata we wszystkich kierunkach , obraca sie do okola , ma wbudowany w sobie cos jak by gyro co robi z niego bardzo przyjazna , i latwa maszyne.
Lata na 1-celowym lipolku okolo 5-7 min, a ladowac mozna go przez kabel USB z Kompa.
Nie za drogi (okolo 160 zl) gadzecik na twoje biuro.

shivoo 
Major Pilot

Wysłany: 2010-03-09, 22:22   

Ike napisał/a:

Wirnik ogonowy skierowany... do góry ???

Po co w coaxialu jest wirnik ogonowy ?

mustaf16 
Major Pilot
Helipilot

Wysłany: 2010-03-09, 22:30   

Brak tarczy więc w tym wypadku dzwiga/opuszcza ogon więc działa jako ster wysokości, brak za to sterowanie przechyłami na boki czyli po prostu 3 kanały ma ten helik:P
o co dalej heli flotę powiększyć jeszcze nie wiem............

COoLoSER
Major Pilot

Wysłany: 2010-03-10, 08:35   

Ike napisał/a:

Obrazek

Helik lata we wszystkich kierunkach , obraca sie do okola , ma wbudowany w sobie cos jak by gyro co robi z niego bardzo przyjazna , i latwa maszyne.
Lata na 1-celowym lipolku okolo 5-7 min, a ladowac mozna go przez kabel USB z Kompa.
Nie za drogi (okolo 160 zl) gadzecik na twoje biuro.

Mam takiego w wersji Max-Z, to samo tylko inna firma. Ten helik nie lata w każdym kierunku, tylko do przodu i tyłu, i potrafi obracać się względem własnej osi. Jest bardzo stabilny i osoby które nigdy helikami nie latały też postanowiły sobie kupić. Łatwo da się nauczyć na nim latać.

Niestety apka jest w MODE 4, da się przyzwyczaić, ale potem trzeba się kontrolować na normalnym heliku.

Niestety te heliki to chinska jakość, mój po kilku lotach stracił moc na tylnym wirniku, radio nie zawsze się włącza, kolega musiał zamienić kabelki w ładowarce. Co do wytrzymałości to jest ona niesamowita. Fajna zabawka, ale się szybko nudzi.

Odpowiedz do tematu