SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Hoovering w Elektrycznej 90ce. Tips & Tricks
Autor Wiadomość
synthax2 
Major Pilot
HELIKLUB-RC

Wysłany: 2010-03-04, 21:30   Hoovering w Elektrycznej 90ce. Tips & Tricks

Wczoraj podczas programowanie Rexa wpadłem na pewien pomysł dotyczący hooveringu w statyce. Jak wiadomo aura bywa kapryśna i czasem wieje mocniej czasem słabiej. Mając komfort stałych obrotów w modelu elektrycznym w trybie governor pokusiłem sie o następujące ustawienia, moim zdaniem będące panaceum na różne warunki pogodowe.
(Każdy kto trochę lata statykę wiec jak lata się w listopadzie a jak w lipcowe wieczory i nawet elektryk potrzebuje wtedy innych obrotów)

Otóż zaprogramowąłem Sanwę w ten sposób że podnosze model w trybie normal. Jednak pod trójpozycyjnym switch'em gov'a mam ustawiony mixer w ten sposób ze pozioma prosta governora jest jako MASTER i dalej mixuje dodatnio THROTTLE a ujemnie PITCH. W ten sposób po dobraniu odpowiedniej wartości moge przełączać switch'em tak aby zmniejszac obroty dodając skoku lub odejmując gazu i dodając skoku. Zakres mozna dobrac np na +/- 10%.
Zaletą tego ustawienia jest to że nie tracimy faz lotu, które mogą się przydać do poszczególnych figur dynamicznych,dalej po przelotach dynamiki wracamy do hooveringu na takich parametrach jak był początkowo ( no i ciągle mamy stałe obroty- zaleta elektryków : ) ) Naturalnie 3 wartosci governora mogą tez mixować gaz w IDLE'u. Wtedy Master jest jako GOV, slave jako THROTTLE (pitch można pominąć)
Choć jeśli chodzi o dynamikę to Sanwa ma trymowlany gaz w trybie hold (czego nie doszukałem się w Futabie) czyli mozna podnosic cała linie prosta w locie. Lub przypisac te wartosci do switcha jesli nie chcemy wybierac zakresu manualnie. Zaprogramowanie wczesniej podczas trenigów moim zdaniem ułatwia sprawę w późniejszych lotach.

Jeślki któryś fragment jest neijasny chętnie wytłumaczę. Dla mnie ten setup to naprawdę niezłe udogodnienie, i wykorzystuje w pełni zalety elektryków z dobrymi governorami.

Dodając delay w samym mixerze uzyskujemy bardzo płynne przejścia.

Biała pionowa cienka linia pokazuje referencyjny punkt dla skoku.

IMG_4135 copy.jpg
Plik ściągnięto 42 raz(y) 562,83 KB

IMG_4136 copy.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 603,72 KB

IMG_4138 copy.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 329,63 KB

Ostatnio zmieniony przez synthax2 2010-03-05, 14:48, w całości zmieniany 1 raz  

olafd 
Major Pilot

Wysłany: 2010-03-04, 22:22   

Pełna profeska :D

synthax2 
Major Pilot
HELIKLUB-RC

Wysłany: 2010-03-04, 22:30   

Skoro technika nam się rozwija to setup też powinien :) W spalinie byłoby trochę inaczej, ale ona to żyje i tak trochę własnym życiem..

Gmeracz 
Major Pilot

Wysłany: 2010-03-05, 03:11   Re: Hoovering w Elektrycznej 90ce. Ustawienia względem pogod

synthax2 napisał/a:
Sanwa ma trymowlany gaz w trybie hold (czego nie doszukałem się w Futabie) czyli mozna podnosic cała linie prosta w locie.

Ma ma. Np. w 7C jest domyślnie pod pokrętłem i można ustawić, czy dotyczy tylko normala czy też idle1.

synthax2 napisał/a:
wykorzystuje w pełni zalety elektryków z dobrymi governorami.

Możesz przybliżyć temat? Jaki przykładowo używasz? Rozumiem, że głównie potrzebujesz go do statyki?

synthax2 
Major Pilot
HELIKLUB-RC

Wysłany: 2010-03-05, 03:33   

Cześć,
z tego co znalazłem to wynika trochę inaczej, HOLD jest włączany switch'em ale nie widzę jak można korygować go w locie.. Ale nie chcę tu niczego wytykać Futabie, nie zrozum mnie źle :)

"Adjustability:
 Idling position: Range of -50% to +50% centered about the throttle idle position to get the desired engine RPM.
 Rudder offset: Offsets the tail rotor pitch. Keeps the fuselage from rotating in throttle hold.
 Switch assignment: Assigned to SWITCH G (7CA) or E (7CH) down. Not adjustable.
 Throttle curve: Since the throttle is moved to a single preset position, no curve is available for THR-HOLD.
 Collective pitch curve: Independent curve, typically adjusted to create a blade pitch range of -4 to +6 to +12, is
automatically activated with THR-HOLD.
 Revo. mix: Since revo. mix adjusts for torque from the engine, no revo. mix is available for THR-HOLD.
 Priority: The throttle hold function has priority over idle-up. Be sure that the throttle hold and idle-up SWITCHES are in the
desired positions before trying to start the engine. (We recommend starting your engine in throttle hold for safety reasons.)"

Jeśli chodzi o governor przy statyce to mnie bardzo ułatwia wykonywanie figur, jest tez mniejsze zużycie prądu bo wirnik nie zwalnia i nie musi sią 'wkręcać' przy podnoszeniu po przystankach między figurami.
Ja używam governora w regulatorze, w Kontroniku governor pracuje w oparciu o krzywą (czyli tutaj prostą) Stąd przydatne jest ustalanie krzywej gazu przy użyciu wspomnianego HOLD'a gazu (ale nie jest to tryb hold tylko po prostu utrzymanie prostej linii w dowolnie wybranej fazie lotu), innymi słowy pewnie w Futabie to się uzyskuje wstępnie zaprogramowaną linią prostą.. bo wiem ze chyba w 12FGH są wstępnie wczytane krzywe do wyboru.

Teraz doszedłem do jeszcze innego patentu: mixowanie skoku np na plus (tak jak wcześniej a gazu na minus regulując to potencjometrem na froncie) czyli jakby płynniej a nie switch'em - taka alternatywa kto co woli :)

Gmeracz napisał/a:
synthax2 napisał/a:
wykorzystuje w pełni zalety elektryków z dobrymi governorami.

miałem na myśli to, że jak gov jest słaby i szarpie to na nic nam takie ustawienia..

Ostatnio zmieniony przez synthax2 2010-03-05, 14:44, w całości zmieniany 1 raz  

Gmeracz 
Major Pilot

Wysłany: 2010-03-05, 14:07   

Syntax2, wyjaśniam już o co chodzi. Wszystko wynika z innego nazewnictwa, bo w Futabie 7C funkcja HOLD, a dokładnie TH-HOLD) jest do wyłączenia silnika w elektrykach, a ty chyba masz tak nazwaną funkcję utrzymania gazu na określonym poziomie (u mnie HOV-THR i opcjonalnie sprzężona HOV-PIT). Ale to tak gwoli uzupełnienia.

Ciekawe pomysły. Kiedy oblatam Gaui 425 wypróbuję twoje patenciki :)
Przy okazji - jeżeli regler jednak nie trzyma dobrze trybu GOV, wydaje mi się że będzie można jeszcze ratować się offsetami, czyli np. w Futabie zmianami % dla AIL, ELE i RUD w N/1/2.

PS. Zazdroszczę ci tego pełnego monitoringu w apce.

synthax2 
Major Pilot
HELIKLUB-RC

Wysłany: 2010-03-05, 14:11   

:)

Widzisz bo tak naprawdę są:
HOLD jako flight mode do autorotacji
THROTLE HOLD do utrzymania linearnej stałej wartości gazu
THROTLE HOOVERING (ten bardzo często dotyczy wszystkich punktów krzywej ale z wyłączeniem pierwszego i ostatniego wiec do gava nie nadaje się idealnie..)

Potem wrzucę fotki jeszcze

Warto poexperymentować, z offsetami jeszcze nie myślałem jakby to było :)

Ostatnio zmieniony przez synthax2 2010-03-05, 14:28, w całości zmieniany 1 raz  

synthax2 
Major Pilot
HELIKLUB-RC

Wysłany: 2010-03-05, 14:20   

Przepraszam za marną jakość ale nie posiadam kamery innej niż w komórce

Odpowiedz do tematu