Szczególnie interesuje mnie fakt, czy obsługi nie utrudnia to i-Podowe dziwadło?
Podoba mi się to radyjko, ma rozsądną cenę (choć plastix z niego straszny) ale jak mam coś ustawić na ipodzie to szlag mnie jasny trafia, stąd wątpliwości
_________________ panienki, muzyka - politechnika
piwo, wóda - polibuda :]
leci do mnie ... bedzie jutro myślę..
napisze co i jak...
plastik taki sam jak w 12FG identyczny .. czyli średnio.. na 12fg bym sie nie zdecydowal za 1000$ w plastiku
dużo czytałem o tym radiu i to chyba do heli najlepszy wybór w tej cenie..
mała lekka i ergonomiczna bez wodotrysków.. ważne ze szybka 8ms, ma łozyskowane drązki i ma milion funkcji , cyclic ring , delaye itp , soft z 12FG
no i ma 10 kanałów.. 8 propo i 2 on/off.. mozna uzyc HEADTRACKERa w FPV (nie dziala z JR i AURORA)
Jasne można wziąśc Aurore ale to Hitec , robi dobre serwa..
co do apek Hitec/MULTIPLEX(jedna firma) to taka np ROYAL EVO to jest jakies jajo a bylem kiedys napalony na te radio , okazalo sie ze sie ludzom wiesza jesli zadzwoni komórka w pobliżu..
do Aurory mało odbiorników, najlżejszy waży 15gram no i trzeba poczekać co te radio jest warte jakiś rok.. bez telemetri można żyć , bez dotykowego LCD też , to następna rzecz która może paść.. szybkość radia nieznana poki co..
zobaczymy, narazie FUTABA .. mam nadzieje że sie nie załamie bo JR robi radia perfekcyjnie wykonane a takiego uzywalem. .
Gdzie zamawiałeś i ile płaciłeś? Z jakim odbiorniczkiem w zestawie?
Z fotek wygląda mi na dość małą i lekką, zastanawiam się jak to własciwie jest z tym ciężarem - czy lepiej zeby była lekka, czy stabilna
Moja C9 ze swoją pół-metalową obudową to jest totalny kloc, jak latam na DX7 to wydaje mi się, że nic nie mam w rękach. Z drugiej strony ciągłe podtrzymywanie C9 po kilku chwilach męczy łapki..
Mógłbyś wrzucić to radyjko na jakąś wagę?
dopiero je dostałem bawiłem sie dosłownie chwilkę tym radiem
koncepcja menu całkiem inna niz w JR i jest duuuużo bardziej rozbudowane..
powoli zaczynam kumać o co biega..
co do odbiornika to 6008HS jest w zestawie , to ten 8ms
radio jest jakies 170g (820g )lżejsze od DSX9 fajnie leży w łapach i mam wrażenie że zasięg palców mam wiekszy przy ruchach drążkami w tym 8FG. jest idealnie wywazone fabrycznie.. drążki chadzą jak masełko. ma 2 slidery, 2 pokrętłą i 8 switchów z czego 6 3-pozycyjnych.. wszystko z tego co widziałem dowolnie programowalne.. start timerów od dowolnej pozycji drążka swash ring i tysiące innyvh funkcji, wdziałem jakieś swashplate optimization, ogolnie wypas
jakość plastików jak pisałem taka jak w 12FG , lubi sie rysować, no ale to radio przecież i liczy sie to co ma w środku u mnie raczej to radio przechodnie poki co ,FUTABA ma na jesien wypuscic nowe radia z telemetria i zintegrowanym 2.4.
wg mnie fajnie wygląda i w końcu odbiega od oklepanych obudów z lat 80..
radio ma slot kart SD z tego slotu aktualizuje sie również soft
panel dotykowy działa bardzo fajnie, mozna sie sprawnie nim posługiwać jak rolką w JR do tego nie ma żadych cudacznych joysticków jak w 12 , ma opcje blokady..
U skośnookich przyjaciół najtaniej znalazłem za około 510$ z najtańszą przesyłką, w PL widziałem za 1670.
Jeśli nigdzie nie ma taniej i za te stówę ekstra mogę dostać gwarancję i pewność, że nikt mi nie doliczy cła to chyba się opłaca zamówić w Polandzie.
Szkoda, tylko ze nie ma CAMpack'a
Do C10 z C9 można przenieść kampakiem modele bez utraty zadnych ustawień a tu trzeba będzie troche pokręcić tym kółkiem..
Ostatnio zmieniony przez Maciej 2010-02-09, 23:23, w całości zmieniany 1 raz
paragoon styka.. plomby są ze skoropiona i ROBBE Deutschland naaa jaaaa
popstrykam jutro jak znajde chwilke.. przegląd menu masz na tych dwóch odnośnikach ktore poslalem wczesniej..
wspominałeś na gg ze przeszkadzaja ci 5 punktowe krzywe bo regler bez goVernora z krzywmi będzie odcinał u dołu zakresu .. wiec pogoglowalem po tym radiu i mimo tego ze punktów jest 5 to możesz je dowolnie przesuwać w lewo lub prawo! w gore i dół oczywiscie też wiec punkty sam sobie ustalasz na osi X-Y.. wiec problem znika .. tak mi sie widzi:D
Pierwsze spostrzeżenia po otwarciu paki i pobawieniu się nadajnikiem na sucho (bo po włączeniu od razu odezwał się alarm niskiego napięcia i bateryjka poszła do ładowania):
- wykonanie wcale nie jest takie złe, plastik jest matowy (do pierwszego lotu nitro - hehe..)
- śmieszy mnie ta mikroantenka, no kikutek taki zabawny - zdecydowanie bardziej minimalistyczna niż chociażby w DX7
- nakładki na drążki są do wymiany - są tępe i mają malutkie ząbki - ja zmieniłem tymczasowo na te z C9 - IMO muszą się wbijać w paluchy, trzeba będzie coś dokupić
- radyjko rzeczywiscie jest idealnie wyważone nic nie trzeba łapkami podtrzymywać
- slidery na dolnej stronie nadajnika są totalnie nie do użytku - chodzą baardzo, bardzo ciężko, a obudowa jest wyprofilowana tak, ze jak juz przesuniemy slider do maksymalnego położenia to nie ma jak go złapać, żeby wrócić - IMO duużyy minus, bo w C9 były bardzo wygodne i używałem ich nie raz
- drążki chodzą przeciętnie - "dual ball-bearings" oznacza, że na drążek są dwa łożyska kulkowe, czyli jedno łożysko na jedną ośkę (umieszczone przed potencjometrem) - z drugiej strony oska ordynarnie leży w plastikowej rynience i jest zablokowana mosiężną płytką - w kwestii "chodzenia" drążków w porównaniu do C9 to IMO lekki regres, ale może trzeba się przyzwyczaić
- przez te 3 sekundy działania zdążyłem zauważyć, że wyświetlacz jest bardzo czytelny a kolor podświetlenia miły dla oczu - biały
- narazie leży w rękach wygodnie, ale będę mógł powiedzieć więcej po testach w boju
edit:
Naładowałem, włączyłem.
- teraz mogę napisać ze z nowinek w oprogramowaniu bardzo podoba mi się opcja DELAY przy przełączaniu pomiędzy stanami lotu - ustawiamy sobie np. delay na kanale przepustnicy (od 0 do około 30%) dla przejścia pomiędzy NORMAL, a IDLE1 i już nie ma gwałtownego otwarcia gaźnika, czy szalonego szarpnięcia obrotami - serwo, czy regulator dostaje sygnał by powoli osiągnąć zadaną wartość . Opcja dostępna dla każdego z przejść, dla każdego kanału i co najważniejsze liczy się też kierunek przejścia - to znaczy, że gdy np opóźnienie może działać przy przełączaniu NORMAL -> IDLE1, ale już w drugą stronę nie musi. To teoretycznie może zastąpić soft-start w regulatorze. (i dobrze, bo ostatnio przypadkowo zamówiłem samolotowy, bez tej opcji )
- druga sprawa, to to o co pytał mnie synthax na PW - napiszę tu, zeby potem nie powtarzać. Pytanie dotyczyło THROTTLE HOVER TRIMu i jego sposobu działania.
otóż Ósemka ma 2 tryby - jeden to tryb CENTER - w tym trybie przy pomocy wybranego pokrętełka regulujemy jedynie położenie centralnego punktu krzywej, a reszta krzywej nagina się nam tak, by do niego się dopasować. Szerokość zakresu, na jakim krzywa ma się modyfikować możemy określić w % - jeśli ustawimy np. 50% (po 25% w lewo i w prawo od środka), to modyfikacja położenia tego centralnego punktu wpłynie na krzywą pomiędzy 25%, a 75% zakresu.
drugi tryb, to tryb NORMAL - w tym trybie podnosimy całą krzywą bez jej wyginania, czyli cała jakby idzie do góry, lub w dół. Jest tu jednak też możliwość wybrania zakresu, który chcemy modyfikować, więc jeśli np wybierzemy 60% (po 30% w lewo i w prawo od środka) to krzywa podniesie się nam i nie zmodyfikuje się jej kształt pomiędzy 20, a 80 procentem zakresu, natomiast poza tym zakresem nagnie się do wyjściowych wartości odpowiadających punktom.
nie mam za bardzo czym nagrać filmiku, a byłby to najlepszy sposób zeby wyjaśnić działanie tych dwóch trybów..
- co do kwestii iPod'owego pokrętła - samo jego działanie jest OK, generalnie rozumie moje zamiary. Denerwujący jest fakt, że zabrali mi dwa lewe guziki i teraz trudniej cofa się do poprzedniego menu - trzeba wybrać 'pokrętłem' odpowiednie pole i zatwierdzić - w C9 od cofania był po prostu osobny guzik. Brak guzików 'góra' i 'dół' też utrudnia robotę - przesadzili z zabieraniem mi tych guzików - to że jest ich mniej to nie oznacza że jest wygodniej - jak z tym cholernym IDrive w BMW - no nie można sterować zbyt wieloma funkcjami jednym pokrętełkiem
programowanie czegokolwiek trwa duużo dłuzej niż w C9 (będę porównywał do C9, bo obsługi 9X już nie pamiętam, a o obsłudze DX7 nie chcę nawet myśleć)
- fajnie, że nadajnik jest zasilany 6 ogniwami NiMH - jest lżej, a poza tym to daje napięcie znamionowe 7,2V i około 9V przy pełnym naładowaniu - to bardzo zbliżone wartości do pakieciku LiPo 2S i chyba można taki bez problemu zastosować (żeby całonocne ładowanie poszło w niepamięć)
- wytargałem z dna szuflady jakąś staruchną kartę SD 128MB. W dzisiejszych czasach niby już całkowicie nieprzydatna, a jednak - po włożeniu jej w 8FG pojawiło się miejsce na dodatkowe 234 modele . Ciekawi mnie tylko do kogo jest adresowana możliwość załadowania karty 2GB
- denerwujący jest fakt, że obsługa menu potrafi się na chwilę lekko przywiesić - przewijam tym kółkiem, a znacznik dalej się nie przesuwa - jak w komórce z Symbianem
Jest duużo nowych rzeczy w tej Ósemce - będę dopisywał wrażenia w miarę, jak będę je ogarniał. Narazie mi się podoba i gdyby tylko było wykonane z troszkę mniej plastikowego plastiku to byłoby na prawdę spoko.
FUTABA ma na jesien wypuscic nowe radia z telemetria i zintegrowanym 2.4.
Możesz coś więcej na ten temat napisać.
Sprzedałem radio i chciałem kupić JR 11 lub Futabę 12FGH nie wiem teraz co wybrać może też kupię coś tańszego tak na przeczekanie do jesieni.
_________________ Pozdrawiam Robert
T-Rex 600ESP Futaba 12FG
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum