Na początek powiem, że jestem totalnym amatorem, ktory po przejrzenu kilku ton stronek w necie i przeczytaniu paru poradnikow planuje zakup swojego pierwszego helikoptera. Mysle o czyms w stylu honey bee (cp2).
Jestem jednak otwarty na inne sugestie ( w zakresie do okolo 400PLN)
Otorz helikopter przyalby mi sie bardzo do robienia zdjeć z niewielkich wysokości - czyli planuje podczepić aparacik, a najlepiej kamerke z radiem/bluetooth. Niestety kwestia maksymalnego udzwigu jest wsród producetów i dystrybutorów tematem tabu , a obawiam sie, że helikopter o masie 300g nie ma zbyt duzego zapasu mocy i tutaj moje pytanie:
Jaka mase jest w stanie udźwignąć helikopter Honey bee ?
Lub inny w zakresie cenowym do okolo 400PLN
Witaj.
Na tym polu niestety nie powalczysz... Te modele są bardzo małe i niewiele mogą zabrać na pokład
Niestety nie oriętuje się jaki jest wagomiar sprzętu który masz zamiar zamocować do modelu. A poza tym sprawa najważniejsza: Opanowanie w stopniu odpowiednim modelu śmigłowca, to bardzo duża sztuka. Nie jest to łatwe. A takie maleństwa jak Honey Bee są jeszcze do tego nieco bardziej "nerwowe" z racji swojej masy i gabarytów. Ja mam Honey Bee King2 z dość mocnym silnikiem i muszę powiedzieć, że max co można zabrać (i to z problemem) to ładunek o masie LiPoli 2200mAh (oczywiście jako dodatkowe obciążenie).
Kiedyś sprawdzałem mi na HB udało się udźwignąć odważnik 50g, ale właściwie na krótką chwilę, gdy pakiety były całkowicie naładowane. Ale niestety lataniem to tego nie można było nazwać, raczej walką z grawitacją...
No faktycznie: z zapasem ciagu 50g sie nie powalczy
Micro camerka z wygluszeniem wazylaby okolo 150g - 170g.
No ale od czegos trzeba zaczac - pozniej maly tuning, potem wiekszy tuning i z czasem sie dojdzie do tylu ile potrzeba
No nic: dzieki za info.
Jak dla mnie temat do zamkniecia
Pzdro
Helikopter apache ah64 flaying model ma udżwig 400 g ylko jest problem z dobrym rozłożeniem masy bo jak dasz za dużo na przut do poleci w przut i możesz sie rozwalić a w tył to do tyłu lecisz i też Możesz sie rozwalić myśle że apache ah64 by dał sobie rade z udżwigiem
Ludzie no kto was w szkole uczy i czego jak rany, nie jestem czepialski ale to już przegięcie... przut ... kamerowanie ... rękoma i nogoma, od razu staje mi przed oczami Dzień Świra. Błagam, przecież pisząc na forum nawet sam w sobie program sprawdza błędy.
Jeśli chodzi o dźwiganie, nie wiem czy zakładacie jakiś klub czy jak, ale jeśli chcecie dźwigać to bierzcie raczej pod uwagę większe helikoptery, znacznie większe. Im większy zapas mocy tym większa zabawa bo można unieść większą i o znacznie lepszych parametrach kamerę nagrywając film, kręcąc film, nagrać video z powietrza-dla niewtajemniczonych (kamerować). Minimum helikopter klasy 500.
Spy pen robi jak an takie małe coś świetne filmy naprawdę brak problemu z zamocowanie bo ile to kawałek taśmy izolacyjnej owinąć w okół płozy podwozia i w gorę ^^
Jeśli chodzi o dźwiganie, nie wiem czy zakładacie jakiś klub czy jak, ale jeśli chcecie dźwigać to bierzcie raczej pod uwagę większe helikoptery, znacznie większe.
nie każdy jest takim hardkorem żeby 500 czy 600 wywijac w kuchni, w parku czy przed domem, a ich interesuje chyba "kamerowanie" takich właśnie terenów
_________________ panienki, muzyka - politechnika
piwo, wóda - polibuda :]
Ja zakupiłem mini kamerkę md80 waży 40 gram .Bez obudowy która jest zbędna to około 30 gram .Model za 140 zł o rozpiętości łopat mniej więcej lamy v4 nie ma najmniejszego problemu .Niestety zasięg aparatury jest lichy i za wspaniałych widoków nie da rady robić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum